Zonnewijzer Bussum

Vraag van de maand: januari

1 jan 2019

‘Hoe krijg ik na de decembermaand weer wat rust in mijn gezin?’

Na alle feestdagen is de maand januari zo’n maand waarin het gewone leven weer begint. Soms is het dan lastig om de kinderen weer in het ritme te krijgen. Wat voorheen gewoon duidelijk was moet nu allemaal weer uitgelegd worden.

Ritme en regelmaat vinden kinderen prettig. Het geeft duidelijkheid en houvast. Kinderen die weten waar ze aan toe zijn hebben meer energie over om zich te ontwikkelen. Er komt namelijk enorm veel op kinderen af, ze moeten nog van alles leren en zich eigen maken. Daarnaast kunnen kinderen zich er beter door gaan gedragen als duidelijk is wat ze gaan doen en wat er van ze wordt verwacht. Ritme zorgt ervoor dat de dagen voorspelbaar en overzichtelijk worden. Dat heeft invloed op de ontwikkeling en het gedrag. Daarom, is het na tijden van onrust (zoals de maand december) juist belangrijk om  weer zo snel mogelijk in het ritme te komen.  

Klik hier voor meer informatie.

Meer nieuwsberichten

 • 2019-09-01
  sep01Vraag van de maand: september

  Terug naar school; hoe maken we een goede start?

  De zomervakantie was weer heerlijk: alle vrijheid en tijd om
  lekker te doen wat je wil en niet zoveel te ‘moeten’ en genieten
  van het mooie weer. Maar nu zit het er toch echt weer op en
  moeten we vanuit een chill modus terug in het gareel!

 • 2019-06-01
  jun01Vraag van de maand: juni

  Hoe maak ik een succes van mijn samengestelde gezin?


  Een succes maken van je samengestelde gezin kan een behoorlijke uitdaging zijn. Ben jij een moeder of vader in een samengesteld gezin dan herken je vast onderstaande kenmerken wel. Hieronder een paar do’s en dont’s om je te helpen een succes te maken van je nieuwe gezin.

 • 2019-05-01
  mei01Vraag van de maand: mei

  ‘Mijn kind slaapt slecht. Hoe zorg ik voor een betere nachtrust voor ons?’

  Slaappatroon
  Het ene kind slaapt makkelijker in en langer door dan het andere kind. Nachtmerries en slaapwandelen zijn niet ongewoon en horen bij de ontwikkeling van kinderen. Sommige kinderen kunnen moeilijker in slaap komen of worden ’s nachts wakker. Anderen zijn ’s morgens heel vroeg wakker of juist niet wakker te krijgen. Soms kan een bepaald slaappatroon maken dat een kind (of een ouder ;-) overdag minder fit of prikkelbaar is. Als dat het geval is bij jouw kind dan kan het handig zijn om te kijken of je het slaappatroon van je kind kan verbeteren.

 • 2019-04-01
  apr01Vraag van de maand: april

  Hoe leer je je (bijna) puber zelfstandig te worden?

  Opvoeden is loslaten. Naarmate je kinderen ouder worden, puber worden, zullen zij zich steeds meer losmaken van hun ouders en hun eigen leven gaan leiden. Het is een periode waarin je kind leert om steeds zelfstandiger te worden. Om iemand te zijn die verantwoordelijkheid kan dragen voor zichzelf en voor  zijn daden. Die zelfredzaamheid is, maar ook sociaal en rekening houdt met anderen. Een beschrijving die je wellicht (nog) niet herkent bij je kind. Zelfstandig worden gaat ook niet vanzelf, hierbij is hulp nodig. Wat kun jij als ouder doen om je kind hierbij te helpen?

   

 • 2019-03-01
  mrt01Vraag van de maand: maart

  ‘Mijn kind heeft vragen over seks. Hoe moet ik daar op reageren?’

  Je kind stelt uit het niets een vraag over seks, bijvoorbeeld:” Waar komen baby’s vandaan”? Of ze hebben ergens een woord gehoord en willen weten wat dat betekent. Het overvalt je misschien en je denkt ‘wat moet ik hier nu op zeggen’? Wat vertel je wel en wat vertel je niet? Welke informatie is geschikt voor je kind?

 • 2019-02-01
  feb01Vraag van de maand: februari

  ‘Mijn kind vindt nieuwe situaties spannend, hoe kan ik hem helpen?’ 

  Heb jij  een kind dat het moeilijk vindt om nieuwe situaties aan te gaan? Dat het liefst stevig tegen je aangeplakt blijft zitten, stilletjes in een hoekje kruipt of heel hard moet huilen als het iets spannend vindt? Dan heb jij waarschijnlijk een ‘kat uit de boomkijker’ in huis.

Nieuws

De ZonneWijzer

Lange Heul 149B
1403 NH Bussum

t: 035-6989339
e: directie.zonnewijzer@proceon.nl

Inloggen