‘Zie ginds komt de onrust – hoe help ik mijn kind met spanning rondom Sinterklaas?’
Half november komt de Sint weer naar Nederland! Voor veel kinderen het hoogtepunt van het jaar. De voorpret rondom Sinterklaas roept bij papa’s en mama’s vaak mooie herinneringen op aan vroeger. Het is erg leuk om met je eigen gezin deze spannende tijd te beleven. Samen naar de intocht gaan, liedjes zingen, verlanglijstjes maken, genieten van pepernoten en je schoen zetten. Bij sommige kinderen ontstaat rond de komst van de Goedheiligman een heel onrustig gevoel. Vooral jonge of heel gevoelige kinderen kunnen niet altijd omgaan met alle opwinding. Alle prikkels van televisieprogramma’s, liedjes, versierde klassen en de lange aanloop naar pakjesavond kunnen overweldigend zijn. Bij veel kinderen is de fantasie heel sterk, zij geloven vaak heilig in Sinterklaas en nemen alles eromheen heel serieus. Dit kan ook angst oproepen.
Klik hier voor meer informatie.
Terug naar school; hoe maken we een goede start?
De zomervakantie was weer heerlijk: alle vrijheid en tijd om
lekker te doen wat je wil en niet zoveel te ‘moeten’ en genieten
van het mooie weer. Maar nu zit het er toch echt weer op en
moeten we vanuit een chill modus terug in het gareel!
Hoe maak ik een succes van mijn samengestelde gezin?
Een succes maken van je samengestelde gezin kan een behoorlijke uitdaging zijn. Ben jij een moeder of vader in een samengesteld gezin dan herken je vast onderstaande kenmerken wel. Hieronder een paar do’s en dont’s om je te helpen een succes te maken van je nieuwe gezin.
‘Mijn kind slaapt slecht. Hoe zorg ik voor een betere nachtrust voor ons?’
Slaappatroon
Het ene kind slaapt makkelijker in en langer door dan het andere kind. Nachtmerries en slaapwandelen zijn niet ongewoon en horen bij de ontwikkeling van kinderen. Sommige kinderen kunnen moeilijker in slaap komen of worden ’s nachts wakker. Anderen zijn ’s morgens heel vroeg wakker of juist niet wakker te krijgen. Soms kan een bepaald slaappatroon maken dat een kind (of een ouder ;-) overdag minder fit of prikkelbaar is. Als dat het geval is bij jouw kind dan kan het handig zijn om te kijken of je het slaappatroon van je kind kan verbeteren.
Hoe leer je je (bijna) puber zelfstandig te worden?
Opvoeden is loslaten. Naarmate je kinderen ouder worden, puber worden, zullen zij zich steeds meer losmaken van hun ouders en hun eigen leven gaan leiden. Het is een periode waarin je kind leert om steeds zelfstandiger te worden. Om iemand te zijn die verantwoordelijkheid kan dragen voor zichzelf en voor zijn daden. Die zelfredzaamheid is, maar ook sociaal en rekening houdt met anderen. Een beschrijving die je wellicht (nog) niet herkent bij je kind. Zelfstandig worden gaat ook niet vanzelf, hierbij is hulp nodig. Wat kun jij als ouder doen om je kind hierbij te helpen?
‘Mijn kind heeft vragen over seks. Hoe moet ik daar op reageren?’
Je kind stelt uit het niets een vraag over seks, bijvoorbeeld:” Waar komen baby’s vandaan”? Of ze hebben ergens een woord gehoord en willen weten wat dat betekent. Het overvalt je misschien en je denkt ‘wat moet ik hier nu op zeggen’? Wat vertel je wel en wat vertel je niet? Welke informatie is geschikt voor je kind?
‘Mijn kind vindt nieuwe situaties spannend, hoe kan ik hem helpen?’
Heb jij een kind dat het moeilijk vindt om nieuwe situaties aan te gaan? Dat het liefst stevig tegen je aangeplakt blijft zitten, stilletjes in een hoekje kruipt of heel hard moet huilen als het iets spannend vindt? Dan heb jij waarschijnlijk een ‘kat uit de boomkijker’ in huis.
Lange Heul 149B
1403 NH Bussum
t: 035-6989339
e: directie.zonnewijzer@proceon.nl